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ENTRE SETEMBRE E OCTOBRE de 2017

26 Septembre 2017 , Rédigé par Mirelha

ENTRE SETEMBRE E OCTOBRE

Aquí sièis informacions interessantas :
- l'emission D'Òc Show enregistrada per Òc-Tele a Carcassona (dijòus 28 de setembre)
- la mòstra dels artistas de la Trivala e de la Barbacana
- los 10 ans de la Calandreta Lo Cigal (dissabte 30/09)
- lo film Ernèst e Celestina presentat a Castèlnòu d'Ari (1/10)
- lo viatge cultural a Seta de Fasètz la Lenga en Cabardés (7 e 8/10)
- los rendètz-vos d'octobre dels Companhs de Paratge

Sens doblidar que l'Amassada Generala de 2017 de l'Institut d'Estudis Occitans d'Aude se debanarà lo dissabte 21 d'octobre de matin a l'Ostal Sirventés.

ÒC-TELE A CARCASSONA (dijòus 28/09)

Òc-Tele (octele.com) es una television qu'emet en occitan sul Net : octele.com. I podètz gaitar un fum d'emissions, reportatges, filmes en lenga nòstra e en pòdcast. Un còp o l'autre, ÒC-Tele fa un dirècte dempuèi una manifestacion o una vila ; serà lo cas amb son emission D'Òc Show aqueste dijòus 28 de setembre dempuèi Carcassona de 20 h a 22h.
Lo tèma de l'emission serà « L'eiretatge dels trobadors a Carcassona ». Pendent doas oras 20h30-22h15, se mesclaràn intervencions en platèu (los Calandrons, Mirelha Braç, Marion Ficat, Marie Lavit, Joan-Francés Albèrt, Aurélien Bertrand, Andrieu Denat, Mans de Breish, Brunò Peiràs, Cristian Salès, Gerard Zuchettò…) e enregistraments ja virats.
L'estudiò se tendrà a l'Auditorium-Capèla dels Jesuitas (carrièra dels Estudis, en centre-vila). Per balhar mai de vam a l'emission, la preséncia del public es desirada. Podètz (devètz) doncas venir assistir a l'enregistrament e a la difusion (podètz arribar a comptar de 20h).

D'Òc Show clava a l'encòp los rendètz-vos dels 5 Dijòus-Escritura.

A LA CAPÈLA SANT-GIMÈR

Lo Grop Aqüarèla del Cercle Occitan del País de Carcassona pren part a la mòstra dels artistas dels barris Trivala e Barbacana, a la Capèla Sant-Gimèr (Barbacana).
Estrena : lo divendres 29 de setembre, a 18h. Mòstra dobèrta de 14h a 18h, cada jorn, fins al 8 d'octobre.

10 ANS PER LA CALANDRETA LO CIGAL

Aqueste dissabte 30 de setembre, la Calandreta de Bisan de Menerbés – Lo Cigal festeja sos 10 ans :
15h : Acuèlh ; 16h : Presentacion de la mòstra Los amics de Joan de l'Ors (Alan Roch) ; 16h30 : Patrimòni cultural immaterial en dialòg, amb lo CIRDÒC ; 18h : Discorses oficials ; 18h30 : Visita guidada dels locals ; 19h : Aperitiu ofèrt.
Se poirà beure e manjar sus plaça al benefici de la Calandreta Lo Cigal que vos espera nombroses e nombrosas !

ERNÈST E CELESTINA, VERSION OCCITANA

Dins l'encastre del festenal Cinéma d'Automne a Castelnòu d'Ari, projeccion de la version occitana del dessenh animat Ernèst e Celestina http://capoc.crdp-aquitaine.fr/articles.php?lng=fr&pg=424&tconfig=0 , dimenge de matin 1èr d'octobre, a 11h, al Mercat dels grans. Presentacion del film per Alan Roch.

* VIATGE CULTURAL A SETA DE FASÈTZ LA LENGA EN CABARDÉS, los 7 e 8 d'octobre
Tot es aprestat per que siague lo mai agradiu possible : visitas, espectacles, tastas ... Manca pas pus que d'emplenar lo carri (demòran qualques plaças) lo dissabte matin. Entresenhas al 06 31 55 58 57

Dissabte 7 d’octobre : 8h30 : Départ de Villegailhenc ; 10h30 : Visite des chais Noilly-Prat à Marseillan ; Repas tiré de la saquette ; 14h : Rencontre de notre guide sétoise (Isabelle François) au Mont St Clair ; 17h : visite commentée de Sète en bateau ; 19h : installation au centre d’hébergement du Lazaret ; Repas en commun au centre ; 20h30 : Soirée autour de Brassens en occitan animée par Felipe Carcassès, Corne d’Aur’òc
• Dimenge 8 d’octobre : 10h : visite de l’Espace Brassens ; 12h : Repas tiré de la saquette, poursuite de la visite de Sète ; 16h : départ de Sète ; 16h30 : visite du Musée de l’étang de Thau et des voiles latines à Bouzigues ; 19h : visite d’un mas conchylicole, avec possibilité de dégustation (prévoir une petite participation).
Prix du séjour : 78 euros + 12 adhésion obligatoire =  90 euros,
p
ayable à l’inscription : adhésion-FLLC 12 euros + arrhes 38 euros, soit 50 euros non remboursables
Pour vous inscrire, contacter :
Chantal Canal 06 87 37 03 79 -  
chantal.canal2@orange.fr
Babé Montel 06 14 39 16 39 - babemontel@yahoo.fr
André Denat 06 31 55 58 57 - andre.denat@orange.fr

AMB LOS COMPANHS DE PARATGE

- divendres 13, a la Librariá Mots & Cie (Carcassona), a 18h30 : rescontre amb Philippe de Tonnac e Roland Feuillas per la sortida del libre À la recherche du pain vivant (éd. Actes-Sud)
- dissabte 14, a Mossolens : rescontres sul tèma « Vents e molins » (a comptar de 10h) ; a 17h30, contes del Joan-Jaume Delpotz
- dijòus 19, a Vilespin, 18h30 : conferéncia-lectura « Las batèstas de la Crosada en Lauragués »
- Per ne saber mai : http://compagnonsparatge.blogspot.com/

ENTRE SETEMBRE E OCTOBRE de 2017

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Per nos contactar :

Ostal Sirventés :
ostal.sirventes@wanadoo.fr ; ieo11@ieo-oc.org
04 68 25 19 78
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Adreiça novèla : IEO-Aude BP 51042 11860-Carcassona Cedex

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Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

25 Septembre 2017 , Rédigé par Mirelha

C'était le 11 septembre et nous commencions une année nouvelle à l'atelier-cuisine de Ventenac-Cabardès. Et il y avait du monde malgré quelques absents encore en vacances !
Après des échanges nourris de souvenirs d'été, nous sommes passés aux choses sérieuses et les petites mains se sont activées (autant que les langues !).

Mirelha : pour ouvrir l'appétit, un gaspacho de melon vert.
Ouvrir en deux le melon, ôter les graines et couper la chair en gros dés. Hacher un oignon frais et deux gousses d'ail. Mettre le tout dans un blender, mixer après avoir ajouté sel, poivre et huile d'olive. Servir très frais, accompagné ou pas de tartines grillées, frottées d'ail et chapeautées de jambon coupé très fin.

Alan nous a offert un apéritif au chasselas de Moissac du plus bel effet : Cette boisson, le Quercy des Iles  regroupe : 
- Le Quercy, et son Chasselas de Moissac, grand cru classé de raisin de table.
- La Martinique, et son Rhum flamboyant.
- Tahiti, et son élégante vanille parfumée (2 médailles d’or au concours agricole de Paris).
- Le pays Basque, sa force légendaire et son piment d’Espelette. Elevés en fut de chêne pendant un an, ces quatre produits vont constituer un breuvage original, raffiné et savoureux. Boisson crée en 2005 par un Moissagais, M. Édouard Bourreau (mais pas bourreau des gosiers !) http://www.quercydesiles.fr

Un chapiteau du cloître de Moissac
Un chapiteau du cloître de Moissac

Un chapiteau du cloître de Moissac

Anne-Marie nous a présenté une salade de poivrons rouges rôtis au four, pelés et largement aillés ; un délice !

 

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

Monique a commencé par une entrée : des toasts de fromage et jambon.

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

Anne, Dédée et Paulette ont préparé des brochettes de moules, jambon et lard, farinées et « chapelurées », passées ensuite à la poêle.

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)
Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

Jean-Paul, Suzanne et leur petite-fille nous ont offert des verrines de courgettes et une superbe tarte à la tomate dont les recettes viennent de la nuit des temps et sont demeurée secrètes ! Désolée pour vous !

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)
Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

Jeannine et Gilles : salade grecque ou turque mais sûrement du Cabardès !
6 tomates / 2 concombres / 1 gros oignon / 1 poivron / olives noires / 200 g de feta / huile d'olive, poivre sel

Laver les légumes, éplucher les concombres. Couper les tomates en « petites bouchées » , les concombres, oignon et poivron en petits dés.
Déposez tous les ingrédients dans un saladier.
Ajouter les olives, saler, poivrer. Arroser d’huile d’olive.
Déposer la feta en cube ou émiettée sur le dessus.

Servir la salade bien fraîche accompagnée de toasts grillés.

Et aussi : Mejillones en escabeche (Moules en escabèche)

Cuisson des moules = 2,5 Kg de grosses moules / Huile d’olive / Thym, laurier, oignon haché / 1 verre de vin blanc
Sauce escabèche = ½ verre huile d’olive (généreux) / 1 cuillère à soupe de pimenton / 1 peu de piment d’Espelette (+ou - selon les goûts) / 5 dents d’ail / 3 feuilles de laurier / quelques grains de poivre noir / 1 cuillère à soupe de pulpe de tomate / ¾ de verre de vinaigre de vin / sel / 1 peu de vin blanc
Bien nettoyer et laver les moules.
Dans une grande sauteuse, mettre un peu d’huile d’olive ; quand l’huile est chaude, ajouter les moules, l’oignon haché, le verre de vin blanc, le thym et le laurier. Laisser cuire à couvert en remuant de temps en temps.
Retirer les moules quand elles sont ouvertes. Les égoutter et réserver un peu de jus de cuisson filtré. Décoquiller les moules et les réserver dans un plat.

Pour la marinade
Écraser et hacher finement les dents d’ail
Dans une poêle à feu doux faire chauffer l’huile d’olive, y ajouter l’ail haché, les feuilles de laurier et quelques grains de poivre.
Quand l’ail est doré (pas brûlé), retirer du feu et laisser infuser quelques minutes.
Remettre sur le feu, ajouter la pulpe de tomate, le pimenton doux, bien mélanger, ajouter un peu de jus de cuisson des moules, un peu de sel et de piment d’Espelette ou autre. Laisser cuire à feu très doux 5 ou 6 minutes.
Hors du feu ajouter un peu de vin blanc, le vinaigre de vin, mélanger et remettre à chauffer. Laisser réduire toujours à feu très doux.
Mettre les moules dans la marinade et laisser infuser sur le gaz à petit feu 2 minutes.
Laisser refroidir cette préparation puis la mettre dans un récipient fermé au frigo 1 ou 2 jours avant de consommer. PS : il faut que la marinade recouvre bien les moules (Varier en conséquence les quantités de liquide)

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

Marie-Laure, de retour de fouilles archéologiques en Limousin, nous en a rapporté la recette du Milhassou corrézien (rien à voir avec le milhàs languedocien).
1 kg de pommes de terre / 2 gros oignons / 2 ou 3 gousses d'ail / 1 grosse botte de persil / 2 œufs.

Râper les pommes de terre. Les essorer. Émincer les oignons. Hacher le persil et l'ail. Mélanger les pommes de terre, les oignons, la persillade et les œufs battus. Couper menu une tranche de lard gras. Le répartir dans deux grandes poêles et faire fondre à feu vif. Répartir l'appareil et faire cuire 10 à 15 mn sur chaque face.

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)

Sophie nous avait conconcté un cake à la « parisienne » aux … cornichons (ce qui a eu pour effet de nous faire bien rire ; qu'aucune parisienne ne se sente vexée...) : Pour 6 personnes, il vous faudra : 100 g de jambon cru ou blanc en fines tranches / 75 g de cornichons / 200 g de farine / 1 sachet de levure chimique / 4 œufs / 10 cl de lait / 10 cl d'huile d'olive / 150 g d'emmenthal râpé / 2 cuillerées à soupe de moutarde / sel et poivre
Préchauffer le four à 180 ° puis découper le jambon en lanières et les cornichons en rondelles.
Mélanger dans un saladier la farine avec la levure, ajouter les œufs battus, incorporer le fromage, le jambon, la moutarde et les cornichons.
Verser la pâte dans un moule à cake antiadhésif et enfourner pour environ 45 mn. Démouler et servir tiède ou froid.

Monique (encore elle !) nous a gratifiés d'un clafoutis déjà largement goûté par quelqu'un de sa famille (pense à le mettre sous clé la prochaine fois !)... mais la personne en question a aussi mangé la recette !
Les raisins des vignes de Gilles ont clôturé ce repas (un peu trop copieux ? Mais c'est normal, c'était les retrouvailles).

La prochaine fois (9 octobre) sera plus sobre avec une présentation et dégustation d'une bière artisanale (marque Ciutat) fabriquée à Carcassonne par un jeune brassiculteur dont l'épouse est ventenacoise pour accompagner un lapin à la bière.

Remembres de vacanças / Souvenirs de vacances (estieu de 2017 / été 2017)
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Alan Roch : Contes a Castèlnau d'Ari – Un libre : En pagina 3

16 Septembre 2017 , Rédigé par Mirelha

CONTES D'ALAN ROCH A CASTÈLNAU D'ARI (22/09)

Alan Roch contarà L'Istòria del Boçut que voliá faire lo torn de França, aqueste divendres 22 de setembre a 7 oras del sèr a Castèlnau d'Ari (Boulangerie « Pain et passion »,  29 avenue François Mitterrand,)

Aperitiu-contes (salade composée et tartes aux pommes), organizat pel Castelet des Métamorphoses (lecasteletdesmetamorphoses.fr )

Tarifa : 12 €. Se marcar abans diluns 18 de setembre alprèp de castelet@orange.fr

Mèfi : Cet apéro-contes a lieu ce vendredi 22, et non le 29 comme initialement prévu (date erronée présente sur le blog de l'IEO-Aude pour le programme de septembre.)

    Alan Roch : Contes a Castèlnau d'Ari – Un libre : En pagina 3

    EN PAGINA 3
    En pagina 3 recampa las cronicas Lo Papieròt menerbés paregudas long de las annadas 2015 (enfins : 20XIII+2, puslèu) e 2016 dins  La Semaine du Minervois. E òc, fa ara quatorze ans que, pel valent setmanièr, Alan Roch escriu la cronica Lo Papieròt menerbés que los legeires tornan trapar amb plaser en pagina 3.

    Los tèxtes refofan d’un agach ironic sus l’anar de la societat, mas l’autor sap tanben dire las jòias e las penas de la vida vidanta en cabussant dins una lenga jamai en manca d’inventivitat per dire lo monde dins son ample. L'occitan, lo vin e lo rugbí de XIII son la trilogia centrala dels escrits que doblidan pas Carnaval, la manifestacion Anem Òc !, la riquesa proverbiala (atestada o… pas !), la politica francesa e internacionala, los conselhs de lectura….

    Alan Roch (Carcassona, 1952) es un occitanista multi-activista : contaire, cronicaire, charraire, animator, redactor, editor, maquetista, espectator, navegator (del Net), reviraire, somiaire, transportaire, tastaire, portaire de bandièras e plancardas, plegaire de cadièras, …
    Lo libre de 144 paginas es editat per l'IEO-Lengadòc (
    www.ieo-lengadoc.org). Portisson de La Sauze. Prètz : 12 € + 2,84 € de mandadís.
    • E totjorn disponible : 2800 signes, cronicas Papieròt menerbés de 2012, 20XIII e 2014 per Alan Roch (16 € + 3,70 € de mandadís). Los dos libres a l'encòp : 25 € franc de pòrt.

    Alan Roch : Contes a Castèlnau d'Ari – Un libre : En pagina 3
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